Šta je potrebno pripremiti za pregled kod lekara za plodnost?

Sadržaj:

Ukoliko ni nakon godinu dana nezaštićenih seksualnih odnosa niste zatrudneli ili sumnjate da imate neki problem sa plodnošću najtoplije vam savetujemo da posetite specijalistu za reprodukciju, ne samo ginekologa. Zašto to kažemo? Zato što ginekolozi često nisu dovoljno upoznati sa svim stanjima koja se smatraju simptomima problema koji mogu dovesti do neplodnosti.

sta-je-potrebno-pripremiti-za-pregled-kod-lekara-za-plodnost

Šta vas kod ovog lekara očekuje i kako je najbolje da se pripremite za konsultaciju?

Navedite godine oba partnera – količina jajnih ćelija opada nakon 35. godine žena, tako da je starost čest uzrok ženske neplodnosti. Muško doba je takođe važno jer se kvalitet sperme može smanjiti sa godinama.


Izmerite svoju visinu i težinu da biste izračunali svoj indeks telesne mase (BMI). Preporučeni zdrav BMI za muškarce i žene kada pokušavaju da zatrudne je 19 – 26, tako da postizanje ovog cilja može poboljšati vašu plodnost što bi moglo biti dovoljno za postizanje prirodnog začeća. Imamo sjajan vodič koji vam može pomoći da smanjite težinu i poboljšate svoju plodnost, preuzmite ga.

 

Vodite evidenciju o svojoj menstruaciji – ako imate redovan ciklus, to je pokazatelj da svakog meseca otpuštate zrelu jajnu ćeliju (ovulirate). Vodite evidenciju o svojim menstruacijama, datumu njihovog početka i trajanju. Da li su veoma teške ili bolne? Postoje i setovi za predviđanje ovulacije koje možete kupiti. Vaš lekar može zatražiti test iz krvi da proveri nivo hormona koji je pokazatelj ovulacije.

 

Navedite relevantnu porodičnu istoriju – da li je vaša mama imala poteškoća da zatrudni? Da li je imala tretman za bolne menstruacije? Rana menopauza? Dijagnostikovan vam je PCOS ili ste sumnjali na endometriozu?

 

Budite spremni da razgovarate o seksu – uverite se da imate nezaštićeni odnos dva do tri puta nedeljno godinu dana pre nego što odete kod svog lekara, jer će vas o tome pitati. Ne brinite o vremenu oko ovulacije – ako imate seks sa ovom frekvencijom, verovatno ćete pogoditi prozor plodnosti kada dođe do ovulacije.

 

Budite jasni u vezi sa svim prethodnim testovima plodnosti – ako ste prethodno bili upućeni na testiranje i imate neke rezultate, ponesite ih sa sobom na pregled kod lekara. Ako nisu urađeni testovi, možete zatražiti odgovarajuće testove plodnosti kod žena i analizu sperme za muškarce. Za žene preporučuje se da urade: AMH, FSH, prolaktin, estradiol i TSH, a za muškarce spermogram.

 

Ovakvi testovi za plodnost mogu otkriti da li postoji razlog zašto imate poteškoća sa začećem – mnogi uzroci se mogu lečiti lekovima ili operacijom – ali drugi, kao što su blokirani jajovodi ili nizak broj spermatozoida, značiće da je potreban odgovarajući program vantelesne oplodnje.

 

Plodnost prirodno opada kako starite, a šanse za uspeh su veće ako ste mlađi od 37 godina. Najbolje je da se dijagnoza ukoliko je ima postavi što je pre moguće. Nemojte se plašiti ili odlagati odlazak kod lekara, jer nijedno od ovih stanja neće „proći“ vremenom, može se samo zakomplikovati.

 

Još jednom napominjemo, da je ukoliko imate poteškoća da zatrudnite nakon 6 meseci ako ste stariji od 35 godina i nakon 12 meseci ako ste mlađi od 35 godina, ključno da posetite specijalistu za reprodukciju.

 

Izvor: https://www.ivfbabble.com/

Želite da poručite BabyLab i uz pomoć našeg vodiča za ostvarenje trudnoće naučite kako da poboljšate svoju plodnost?