90 dana – period sazrevanja jajnih ćelija do ovulacije

Da li ste znali da je vašim jajnim ćelijama potrebno 90 dana da sazru pre nego što se puste u vaše jajovode tokom ovulacije?

Zrelost jajnih ćelija je ključni deo slagalice o plodnosti… u tih 90 dana imate širom otvoren prozor mogućnosti da poboljšate kvalitet jajnih ćelija!

90-dana-period-sazrevanja-jajnih-ćelija-do-ovulacije

Kvalitet jajnih ćelija se može poboljšati za 90 dana

Iako možete osećati da je toliko toga u procesu pokušavanja da začnete dete van vaše kontrole, poboljšanje zdravlja jajnih ćelija je jedan od načina na koji možete direktno uticati na svoju plodnost i šanse za začeće. 

 

Ono što većina žena ne zna je da postoje stvari koje može učiniti da podrži zdravlje jajnika i jajnih ćelija! Ali mora ih raditi najmanje 90 dana da bi imale uticaj.

Šta ste radili tokom proteklih 90 dana da pripremite svoje telo da zatrudni?

Često, kada žena ili par dođu u kliniku na pregled, oni jednostavno ne shvataju dovoljno ozbiljno koliko je važno da odvoje vreme da postanu zaista zdravi pre nego što zatrudne.

 

Potrebno je 90 dana da vaše jajne ćelije sazreju i budu odabrane za ovulaciju.

 

Godine same po sebi nisu ključni faktor za vaš potencijal trudnoće, već se radi o tome koliko je vaše telo zdravo (ili ne) u celini. Vaš izbor može ili ubrzati ili preokrenuti proces starenja vaših jajnih ćelija. Ali ima dobrih vesti!

 

Dobra vest je: postoje stvari koje možete učiniti da poboljšate svoje šanse da zatrudnite i rodite bebu – dajući svom telu ono što mu je potrebno da obnovi svoje reproduktivno i opšte zdravlje.

Šta sve može da se učini da se poboljša zdravlje i kvalitet jajnih ćelija – 90 dnevni plan

1. Uzmite BabyLab podršku za plodnost za žene.

BabyLab tablete za poboljšanje plodnosti za žene sadrže mio-inositol za koji je naučno dokazano da poboljšava kvalitet jajnih ćelija, a posebno je koristan u lečenju žena koje se bore sa PCOS-om. Samo nemojte preskakati dane – doslednost je ključna.

Prenatalni tretman nije samo za trudnoću. U stvari, da biste poboljšali zdravlje jajnih ćelija, idealno bi bilo da počnete da uzimate suplemente 90 dana pre nego što planirate da zatrudnite. Naša prenatalna kapsula sadrži najviše bio-dostupnih sastojaka (sastojke, uključujući folat (poželjnije od folne kiseline) i gvožđe. Ovi hranljivi sastojci su ključni za kvalitet vaših jajnih ćelija.

 

2. Spavajte dovoljno.

Ciljajte da imate san od 8 sati svake noći da biste svoje telo doveli u top formu za trudnoću.

 

3. Jedite zdravu ishranu.

Sveže povrće, voće i zdrave masti daće vašem telu gorivo koje mu je potrebno za stvaranje beba. Nema potrebe da izbegavate ni ugljene hidrate! Vašem telu su potrebni sporo sagorevajući ugljeni hidrati da se pripremi za trudnoću. Pogledajte naš vodič za ishranu na putu do bolje plodnosti ovde.

 

4. Ostanite hidrirani.

8 čaša vode je preporučena količina vode koju dnevno treba uneti u organizam. Zapamtite, voda je ključna za prirodne procese detoksikacije našeg tela. Što više pomažemo našim telima da eliminišu toksine, bićemo zdraviji.

 

5. Redovno vežbajte.

Vežbanje 30-60 minuta dnevno može vam pomoći da povećate svoju plodnost, regulišete menstrualne cikluse, pomognete ovulaciji, pa čak i smanjite rizik od pobačaja. Međutim, ovo nije dobro vreme za preterano vežbanje! 

 

6.Odbacite kofein.

Kofein je povezan sa potiskivanjem plodnosti. Takođe, iscrpljuje vitalne vitamine i minerale potrebne za ovulaciju i zdravu plodnost. Možete zameniti svoju šoljicu kafe čajem.

 

7.Prestanite da pušite.

Kao što pušenje ne bi bilo zdravo tokom trudnoće, nije zdravo ni za vaše jajne ćelije. Stope neplodnosti su dvostruko veće za pušače u poređenju sa nepušačima. To je slučaj i kod muškaraca i kod žena, pa ako vaš partner puši, sada je dobro vreme da i on prestane.

 

8. Izbegavajte alkohol.

Alkohol takođe! U osnovi, sve što ne bi trebalo da radite dok ste trudni, trebalo bi da izbegavate dok pokušavate da zatrudnite kako biste se brinuli o svojim jajnim ćelijama.

 

Držite se ovih saveta 90 dana i vaše jajne ćelije će vam biti zahvalne. 

Možete vi to!