rastavić

Rastavić za plodnost

U našem narodu od davnina se koriste neke biljke koje se smatraju korisnim i efikasnim za parove koji žele da se ostvare kao roditelji.

 

Verovatno ste i sami nekad imali neko slično iskustvo od baka i teta sa sela, možda kada su vam kao detetu stavljali bokvicu kada ogulite kožu kada padnete sa bicikla, jel da? Da, ljudi na selu su bliži prirodi i poznaju prednosti korišćenja prirodnog lečenja.

 

Tokom godinu dana pažljivo smo birali i radili na pripremi recepture za BabyLab tablete. Čuvena po svom protivupalnom dejstvu, kao jak antioksidant i detoks, i biljka rastavić (Equisetum arvense) se zasluženo našla u našoj jedinstvenoj recepturi tableta za poboljšanje plodnosti za žene. 

 

Zašto je rastavić lekovit?

Rastavić, u narodu poznat i kao barska metlica, preslica, zglobara i konjski rep je biljka neobičnog izgleda koja spada u najstarije biljke u istoriji Zemlje.

 

Otkriveni fosili rastavića datiraju 350 miliona godina unazad, iz perioda paleozoika. Zato ne čudi da ova veoma jaka i otporna biljka raste kao korov na livadama, njivama i obroncima šuma na skoro svakom kontinentu.

 

Zeleni, nadzemni delovi rastavića su izuzetno bogati silicijumskom kiselinom i brojnim drugim lekovitim sastojcima kao što su: tanini, flavonoidni glikozidi i fenolne kiseline, saponini, fitosteroli, tragovi alkaloida, masne i organske kiseline (jabučna i oksalna), etarsko ulje, vitamini C i E, kao i jedinjenja gvožđa, mangana, kalcijuma, fosfora, sumpora i kalijuma.

Koji su blagotvorni efekti biljke rastavić na naš organizam?

Preparati rastavića imaju:

 • diuretičko
 • holeretično
 • vazorelaksantno
 • kardiotonično
 • antispazmodično
 • detoksikacijsko (uklanjaju olovo)
 • antidijabetičko
 • hemostatsko
 • antiinflamatorno
 • antialergijsko
 • antibakterijsko
 • antifungalno dejstvo
 • regenerativno

Svetski poznata travarka Marija Treben je puno pisala o rastaviću i delovanju ove biljke na različita stanja i bolesti. Ova biljka je najpoznatija po uspehu u lečenju bubrežnih i bolesti mokraćne bešike, a takođe je smatrana nezamenljivom u zaustavljanju krvarenja i povraćanja krvi.

Dragocena je i za ublažavanje bolova, bilo da su reumatskog ili neurološkog porekla, kao i kod bolova kod gihta.

Rastavić se primenjuje i kod zadržavanja vode u organizmu, a za njegova diuretička svojstva odgovoran je visok sadržaj flavonoida i saponina.

Zbog velikog sadržaja silicijuma, minerala neophodnog za zdravlje kostiju, rastavić se preporučuje kao pomoć pri lečenju osteoporozeMože pomoći i kod uganuća i problema sa ligamentima i tetivama, kao i kod preloma.

 

Visok sadržaj ovog minerala takođe povoljno utiče na proizvodnju kolagena u našem organizmu i na taj način pogoduje zdravlju i izgledu kose i noktiju.

 

Pomaže kod uklanjanja peruti i podsticanja rasta kose. Rastavić je i jedan od najboljih prirodnih lekova za prevenciju pojave i tretiranje celulita jer poboljšava cirkulaciju u potkožnom tkivu i pospešuje regeneraciju ćelija kože pa tako jača, povećava elastičnost i podmlađuje vezivno tkivo.

 

Rastavić takođe ima jako antigljivično dejstvo zbog sadržaja flavonoida, fenolnih kiselina i jedinjenja silicijuma. Doprinosi ublaženju svraba, otklanjanju krasta, zaceljenju čireva i ekcema i zarastanju rana. Etarsko ulje sadrži jedinjenja sa antimikrobnim dejstvom na bakterije (Echerichiae coli i Salmonela) i gljivice (Candida i Aspergilus).

 

Preparati rastavića imaju holeretična i antispazmodična svojstva i široko se koriste u lečenju bolesti jetre i žučne kese. Pored toga, rastavić se upotrebljava i kod čestih gasova u stomaku.

Čaj od ove biljke se koristi i kod upale desni, kao i za ispiranje oka kod konjuktivitisa i čmička

Rastavić i plodnost

rastavić

Uzimanjem ektrakata ili pijenjem čaja od rastavića kroz duži vremenski period mogu da se leče polipi i miomi na materici i jajnicima koji mogu nepovoljno uticati na plodnost kod žena kao i na mogućnost začeća. Rastavić se veoma uspešno koristi i u lečenju cista na jajnicima.

 

Pošto doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, rastavić takođe smanjuje negativne efekte dijabetesa na kvalitet sperme i plodnost kod žena kao i mogućnost začeća.

 

* Iako je preporučljiv u terapiji neplodnosti, žene koje su već zatrudnele treba da ga izbegavaju.

 

 

Prirodno lečenje stanja koja utiču na neplodnost kod žena i smanjenje faktora rizika koji nepovoljno utiču na mogućnost začeća je osnovni zadatak svih sastojaka BabyLab tableta za poboljšanje plodnosti kod žena.

 

Ukoliko želite da saznate više o svim ostalim sastojcima naše recepture, možete posetiti stranicu Istraživanja i studije, ili nas kontaktirajte putem email: nuovavita.doo@gmail.com.