Ovulacija - kako da je pratiš i zatrudniš?

Sadržaj

Pokušaj začeća bebe može za neke izgledati zabavno i lako, ali i kao neverovatno težak i frustrirajući izazov za druge. Ako si deo ove druge grupe, onda pažljivo pročitaj ovaj tekst. 

 

Pre nego što odustaneš i izgubiš nadu, razmisli jeste li probali tempiranje seksualnih odnosa?

 

Ako se pitaš: „Da li je tajming za seksualne odnose zaista važan?“ mi kažemo „Da, itekako“. Kada je u pitanju začeće, tajming je sve.

 

Ono što se najčešće svima dešava je da pokušavaju sve što mogu da urade pravu stvar, ali ako je vreme u kome misliš da se ovulacija dešava pogrešno, onda nema šanse da vidiš pozitivan rezultat.

kako-da-pratis-ovulaciju-i-zatrudnis

Dakle, kada treba da imaš seksualni odnos da bi zatrudnela? Kako da prepoznaš kada je ovulacija?

Jedan od najčeščih uzroka zašto do trudnoće ne dolazi su neredovni menstrualni ciklusi odnosno neredovna ovulacija ili njen potpuni izostanak.

 

A kako da znaš da li imaš ovulaciju svaki mesec? Kako da znaš koji dan u mesecu imaš ovulaciju? 

 

Jedan od najpouzdanijih načina da utvrdiš da li i kada imaš ovulaciju su trakice za predviđanje ovulacije. One izgledaju kao one trakice za utvrdjivanje trudnoće i mogu se kupiti u svakoj apoteci.

 

Poslušajte u ovom videu o tome:

Ako naučiš da pratiš i prepoznaješ znakove ovulacije imaš 70% više šanse da zatrudniš. Pomoću kojih još načina možeš pratiti ovulaciju u kućnim uslovima? 

 

Pogledaj ovaj video koji će ti pružiti objašnjenje

Nemoj da te uplaši ako tokom sredine svog ciklusa primetiš iscedak na svom vešu. To je dobar znak, još jedan znak da imaš ovulaciju. Šta to tačno znači, možeš u ovom videu saznati:

Šta je „prozor plodnosti“ i da li je to ovulacija?

Vaš prozor plodnosti odnosno vreme kada možete zatrudneti se sastoji od 4 dana pre ovulacije, od dana ovulacije i dana posle ovulacije.

 

Dakle, ako se pitate: „Kada je najbolje vreme za začeće?“, ovih 6 dana su vaši plodni dani. I u stvari, vaše šanse su najveće dan pre ovulacije.

 

To je zato što sperma može da živi do 5 dana u ženskom reproduktivnom traktu, ali jajna ćelija preživi samo 12-24 sata nakon oslobađanja. Vaše šanse za oplodnju se povećavaju kada spermatozoid već čeka na jajnu ćeliju kada se oslobodi.

 

Ako se sa ovim informacijama susrećeš po prvi put, a planiraš trudnoću ili već radiš na tome neko vreme a ne ide ti, pokušaj da primeniš neki od načina o kom smo pisali, i javi nam da li si uspela.

Želite da poručite BabyLab i uz pomoć našeg vodiča za ostvarenje trudnoće naučite kako da poboljšate svoju plodnost?