Može li žena poboljšati kvalitet jajnih ćelija?

Sadržaj

Ovo je bez sumnje jedno od pitanja koja nam se stalno postavljaju: Da li je moguće poboljšati kvalitet vaših jajnih ćelija?

 

Većina nas nikada ne počne da bude opsednuta kvalitetom i brojem jajnih ćelija sve dok ne počnemo da razmišljamo o tome da imamo porodicu u tridesetim. Većina nas ne zna da smo rođeni sa svim svojim jajnim ćelijama, ali to nije sve. Tek kada se suočimo sa neplodnošću, počinjemo da shvatamo koliko su te male, dragocene jajne ćelije važne i koliko brzo se smanjuju!

 

Želeli smo da vam skrenemo pažnju, da shvatite koliko je važno razumeti broj i kvalitet jajnih ćelija.

moze-li-zena-poboljsati-kvalitet-jajnih-celija

Šta je „broj jajnih ćelija“ i kako utiče na plodnost?

Do svog rođenja, svaka žena će smanjiti broj svojih jajnih ćelija za 80%, a tokom života ona će gubiti više od 1.000 jajnih ćelija mesečno do menopauze, sa stopom gubitka koja se povećava nakon 35 godine života. Kao što većina vas zna, AMH testom možemo iz krvi jednostavno utvrditi nivo AMH hormona i na osnovu njega koliko nam je još ostalo jajnih ćelija u našem telu.

 

O tome šta AMH znači i kako da ga utvrdite saznajte na našem tekstu na sajtu OVDE.

Međutim, kako svaki dan bude prolazio, vaše jajne ćelije će nastaviti da stare, baš kao i vi, i nažalost, kako stare, šanse za trudnoću će se smanjiti, jer pored broja i kvalitet tih jajnih ćelija naglo opada.

Da li postoji test za kvalitet jajnih ćelija?

Nažalost, ne postoji način da se proceni kvalitet jajnih ćelija kao što je to slučaj sa brojem, samo znamo da se kvalitet smanjuje kako žena stari.

Kada su vaše jajne ćelije 'u najboljim godinama'?

Žene imaju najveći broj kvalitetnih jajnih ćelija i najplodnije su u dvadesetim godinama, što je prilično neugodno čuti, jer su dvadesete godine kada tek počinjete da istražujete život. Vaše dvadesete su za početak karijere, putovanja, zabavu – za mnoge od nas je osnivanje porodice obično na dnevnom redu kada dostignemo tridesete. 

 

Međutim, ako ovo čitate kao žena u tridesetim ili četrdesetim godinama, nemojte misliti da više nemate šanse da zatrudnite.

Da li postoje simptomi opadanja ovarijalne rezerve?

Nažalost, kada se pojave simptomi, rezerva se već mnogo puta smanjila. Većina žena nikada i ne primeti promene koje dovedu do toga.

 

Neki od mogućih simptoma koje žena može pokazati su skraćenje ciklusa. Ako žena normalno ima ciklus od 28 dana, ponekad, tokom nekoliko meseci, broj dana može da se smanji na 26, 24, pa čak i na 21 dan. Ovo je znak opadanja rezerve.

 

Druge žene mogu imati valunge, nesanicu, a ponekad im čak može i izostati menstruacija. Ovi znaci su tipični za perimenopauzu.

Može li žena poboljšati kvalitet svojih jajnih ćelija tako što će promeniti način života?

Čak i sa niskom rezervom jajnika, preparati i tretmani za plodnost mogu biti uspešni u postizanju trudnoće. Dobra vest je da postoje i stvari koje možete da uradite da biste maksimizirali kvalitet jajnih ćelija i poboljšali svoju plodnost. 

 

  • Dobro izbalansirana ishrana – ograničite unos belog šećera, belog hleba, belog pirinča i prerađene hrane, soli i zasićenih masti. Održavanje dobro izbalansirane ishrane nije lako, tako da određeni prenatalni vitamini mogu pomoći. Održavajte telesnu težinu u normalnom opsegu (BMI faktor da bude izmedju 18 do 24,9).
  • Prestanite da pušite ili bar smanjite na najmanju meru, isto važi i za alkohol.
  • Pravilno vežbajte, ne isuviše naporno. Najbolje je 3 x nedeljno vežbati sa tegovima i uvesti svakodvne brze šetnje.
  • Koliko god ovo zvučalo dosadno, pokušajte da upravljate svojim nivoom stresa, ako možete, jer stres može proizvesti hormone kao što su kortizol i prolaktin koji mogu ometati ili zaustaviti ovulaciju, što takođe ometa proizvodnju jajnih ćelija.
  • Što pre uvedite prirodnu suplementaciju – BabyLab tablete su prirodne tablete za poboljšanje plodnosti kod žena koje će se pobrinuti da sa svojih 16 sastojaka uzmete sve što vam je potrebno da negujete i bustujete kvalitet svojih jajnih ćelija. 

Sa vitaminom D, mio-inozitolom i koenzimom Q10 koji se pored ostalih sastojaka nalaze u BabyLab, možete biti sigurni da radite sve što je potrebno da u kontinuitetu od 90 dana pospešite kvalitet, pojačate energiju vaših jajnih ćelija koja je uobičajeno na lošem nivou kod iscrpljenih rezervi kao i očuvate genetski kod u ćeliji.

 

Više o dokazanim kliničkim dejstvima ovih sastojaka na kvalitet jajnih ćelija možete pročitati na našoj stranici Istraživanja i sertifikati pod sekcijom Kvalitet jajnih ćelija.

Želite da poručite BabyLab i uz pomoć našeg vodiča za ostvarenje trudnoće naučite kako da poboljšate svoju plodnost?