Šta žene treba da znaju o svojim jajnicima?

Sadržaj

Niko ne poznaje svoje telo bolje od vas! Verovatno ste upoznati sa važnošću vaših jajnika, ali se možda pitate koliko oni zaista rade?

Možda dobijate menstruaciju svakih nekoliko nedelja, jednom mesečno ili možda svakih nekoliko meseci. Nepravilan ciklus? Naravno, svi okrivljujemo te moćne jajnike za ovakav propust. Oni su mali; oni su moćni, ali i tako važni.

Šta-žene-treba-da-znaju-o-svojim-jajnicima

Šta (sve) rade vaši jajnici?

Ako biste većinu ljudi pitali šta jajnici rade – tipičan odgovor bi bio da se u njima nalaze ženske jajne ćelije. To jeste tačan odgovor, ali minimizira ostale aktivnosti koje oni rade u vašem telu.

 

Za početak opisa, vaše jajne ćelije su mikroskopske veličine i ispunjene su polovinom vašeg DNK. One takođe mogu proizvoditi hormone. Jajnici stvaraju estrogen i progesteron u vašem telu – koji su oboje povezani sa vašim reproduktivnim zdravljem. Ovi hormoni napuštaju jajnike i prolaze kroz vaše telo i ulaze u krvotok. Preneseni hormoni ne služe samo vašem reproduktivnom sistemu, već doprinose i razvoju kostiju, mišića i mozga.

 

Šta je sa trudnoćom: oplodnja jajnih ćelija spermom, koja sadrži polovinu muške DNK (i zapamtite, polovinu vaše), stvoriće embrion. Svakog meseca proizvedete (oko) desetak jajnih ćelija koje se mogu razviti, ali samo jedna (dve ako su blizanci) sazreva. One napuštaju jajnike i prolaze kroz vaš jajovod u matericu, gde se mogu ili ne moraju sresti sa spermom.

Koliko jajnih ćelija ima u mojim jajnicima?

Po rođenju, vaši jajnici će sadržati jedan do dva miliona jajnih ćelija. U vreme kada dođete do puberteta, taj broj će se smanjiti na oko 300.000, a u menopauzi, poslednjih nekoliko će nestati.

Šta bi to moglo značiti kada vas bole jajnici?

Postoji mnogo razloga za bol u jajnicima, ali prva stvar koju treba da uradite ako vas bole je da zovete vašegginekologa ili lekara. Neki drugi razlozi zbog kojih bi vaši jajnici mogli da bole su:

Ciste na jajnicima

ciste -na-jajnicima

Većina cista koje se razvijaju u vašim jajnicima biće male i bezbolne. Ciste su retko prekursori raka i rešavaju se same od sebe. Neki simptomi koje možete iskusiti sa cistom su bol u stomaku, osećaj punoće stomaka i neredovne menstruacije. Nećete biti svesni da je imate bez simptoma. Godišnji pregled karlice je odličan način za praćenje zdravlja jajnika. Vaš ginekolog bi to već trebao da radi, ali ako ne, uverite se da je tako. Vaši jajnici će vam biti zahvalni na tome.

PCOS (sindrom policističnih jajnika)

pcos

PCOS je hormonski poremećaj uobičajen među ženama tokom njihovog reproduktivnog doba. Simptomi PCOS-a uključuju akne, povećanje telesne težine, neredovne menstruacije i povećan rast dlaka na telu. Ako imate PCOS, možda ćete imati retke ili produžene menstruacije.

 

Do 20% žena će doživeti PCOS. PCOS je kada vaši jajnici proizvode previše muških polnih hormona, što drži folikule zatvorene i dovodi do formiranja cista.

 

Neki smatraju da konctraceptivne tablete pomaže u upravljanju PCOS-om. Tačan uzrok PCOS-a nije poznat. Rano postavljanje dijagnoze je ključno za dobijanje odgovarajućeg lečenja.

Rak jajnika

rak-jajnika

Svake godine 20.000 žena oboli od raka jajnika. Tumori jajnika se retko otkrivaju rano kada ih je lakše lečiti.

 

Nije se pokazalo da standardizovani skrining testovi za rak jajnika poboljšavaju dijagnozu. Ako ste zabrinuti da imate rak jajnika, razgovarajte sa svojim lekarom o sledećim koracima i uradite novi test karlice.

 

 

Tokom vašeg redovnog karličnog pregleda, vaš lekar će:

 

  • Proveriti spoljašnji deo vaših genitalija.
  • Staviti dva prsta u rukavicama u vaginu i drugom rukom gurnuti Ovaj test služi da proverite veličinu vaše materice i jajnika.
  • Spekulum će biti stavljen u vašu vaginu kako bi se potražile nepravilnosti.

Vaš lekar takođe može da izvrši testove krvi, testove snimanja, biopsije i genetske testove da proveri rak jajnika. Simptomi raka jajnika mogu biti prisutni, ali u mnogim slučajevima nećete ih iskusiti.

Kako jajnike održavate zdravim?

Neki od načina na koje možete održati svoje jajnike zdravim i srećnim uključuju:

 

  • Obavljajte redovne godišnje preglede karlice: Kroz ovaj jedan pregled, vaš lekar će možda moći da otkrije probleme kao što su ciste i tumori koji su bez simptoma ili vam ne izazivaju fizičke probleme.
  • Nemojte pušiti: Pušenje smanjuje vašu stopu plodnosti. Ako pušite, prestanite pušiti. Hemikalije iz dima cigareta mogu oštetiti vaša jaja. Opet, ako pušite i radite na plodnosti, prestanite da pušite.
  • Održavajte zdravu telesnu težinu: Održavanje regulisanja hormona počinje sa zdravom težinom. Neke druge prednosti za vas su regulisanje menstruacije i ublažavanje simptoma PCOS-a.

 

Vaši jajnici čine mnogo što su tako mali – možemo pokušati da uradimo isto za njih!

 

Za vaš put do bebe sa zdravom funkcijom jajnika, preporučujemo naše tablete za poboljšanje plodnosti kod žena BabyLab.

Želite da poručite BabyLab i uz pomoć našeg vodiča za ostvarenje trudnoće naučite kako da poboljšate svoju plodnost?