6 problema koji sprečavaju trudnoću

Sadržaj

Seksualni odnos se ne dešava u pravo vreme

Najjednostavniji način na koji proces reprodukcije može krenuti naopako je kada intimni odnos nije sinhronizovan tako da spermatozoidi budu tamo gde treba u telu žene pre nego se desi ovulacija.

 

Spermatozoidi mogu u telu žene živeti do pet dana, ali generalno, seksualni odnos bi trebalo da se dešava u tri dana pre ovulacije kako bi se osiguralo da su spermatozoidi prisutni u jajovodima u vreme ovulacije.

 

Možda ćeš biti iznenađena koliko često žena misle da prate svoj ciklus da bi postigli savršeno sinhronizovanje, ali ipak greše.

Jajnik ne oslobađa jajašca

Naravno, prisustvo jajnih ćelija je neophodno u ovom procesu. To zahteva funkcionalan jajnik. Postoje neki opšti slučajevi gde jajna ćelija neće biti dostupna:

  • Kada se ovulacija ne dešava
  • Nema jajašaca ili folikula preostalih u jajniku – iscrpljena rezerva jajnih ćelija

Ovulacija se ne dešava

Ako se ovulacija ne dešava, zrela jajašca se ne oslobađaju u jajovode, pa ostatak reproduktivnog procesa ne može da se odvija.

 

Ovo se često dešava kada postoji hormonalna neravnoteža, na primer, kod žena koje imaju PCOS. Mikroskopski folikuli u jajniku ne dobijaju hormonalne signale da rastu i razvijaju se. Bez dominantnog folikula koji raste tokom ciklusa, neće biti oslobađanja zrele jajne ćelije tokom ovulacije.

 

Nedostatak ovulacije je znak da tvoji hormoni nisu u balansu i zato tvoje telo ne radi kako treba. Biljka Konopljika reguliše nivoe hormona prolaktin i FSH, produžava skraćenu fazu menstrualnog ciklusa zaduženu za održavanje ploda u materici, poboljšava ravnotežu polnih hormona i uspostavlja ovulaciju.

ž

Upravo zbog toga BabyLab tablete kao jedan od 3 glavna sastojka sadrže snažnu koncentraciju ekstrakta ove biljke koji svakodnevnim uzimanjem u periodu od 90 dana pomažu da vaše telo dovedete u red.

 

Više o tome kako da pratite da li imate ovulaciju i kada u toku meseca pročitajte u ovom našem tekstu: https://babylab-fertility.com/kako-da-pratis-ovulaciju-i-zatrudnis/

Iscrpljena rezerva jajanih ćelija

Žene su rođene sa svim jajašcima koja će ikada imati, pa ako je zaliha jajašaca potpuno ispražnjena, proces se ne može odvijati. Do vremena kada žena dođe do menopauze (prosečne starosti od 51 godine), njeni jajnici više neće imati mikroskopskih folikula sa jajašcima. Poslednjih godina sve je više slučajeva da žene i u 30tim godinama zbog oštećenja nanetih jajnicima ili nekih drugih neobjašnjenih stanja trpe ovarijalnu iscrpljenost.

 

U ovom slučaju, čak i ako se svi pravilni hormoni oslobode, jajnici neće reagovati. Tako da čak i ako menopauzalnoj ženi daju visoke nivoe FSH, to neće pokrenuti njene jajnike.

Jajne ćelije nisu dobrog kvaliteta

Nažalost, većina ovuliranih jajašaca nije sposobna za proizvodnju zdrave trudnoće. I verovatnoća da određena jajna ćelija ima sve što je potrebno za rođenje zdravog deteta opada kako žena stari – to je glavni razlog smanjenja stope trudnoće sa starošću žene i povećanja stope pobačaja.

 

Da bi se rodila zdrava beba, jajna ćelija mora biti visokog kvaliteta. Postoji nekoliko faktora koji doprinose kvalitetu jajnih ćelija, ali verovatno najvažniji faktor je sposobnost jajne ćelije da sazri i razvije se sa tačnim brojem hromozoma. Za sada je potrebno samo da znate da je “hromozomski normalno” ili “euploidno” esencijalno za zdravu trudnoću – ovo postaje češće kako žena stari.

 

Hromozomi nose sve naše gene, i teško je proceniti koliko je važno da jajna ćelija – i rezultirajući embrion – imaju tačan broj hromozoma za održivost i zdravlje buduće dece.

 

Jajna ćelija – i embrion – koje je hromozomski normalno naziva se euploidno, a ono koje je hromozomski abnormalno naziva se aneuploidno. Ako jajna ćelija nema pravi broj hromozoma, smatra se da nije dovoljno visokog kvaliteta da bi dovelo do zdrave trudnoće.

 

Raditi na kvalitetu jajnih ćelija je od izuzetne važnosti jer broj jajnih ćelija koje imate u organizmu ne znače nužno i njihov kvalitet. Jajne ćelije se moraju „hraniti“ korisnim nutrijentima kao što su koenzim Q10, veće doze vitamina D kao i Mio-inozitol koji utiču na razne faze procesa pripreme jajne ćelije za otpuštanje i ovuliranje.

 

BabyLab tablete za poboljšanje plodnosti kod žena sadrže ove ključne elemente koji će vam pomoći da bez obzira na njihov preostali broj u vašem organizmu, vaše jajne ćelije dostignu svoj maksimalan kvalitet.

 

Više informacija o poboljšavanju kvaliteta jajnih ćelija možete pročitati i u našem tekstu: https://babylab-fertility.com/moze-li-zena-poboljsati-kvalitet-svojih-jajnih-celija/

 

Jajovodi ne funkcionišu

Ako su jajovodi blokirani ili oštećeni na bilo koji način, prirodna reprodukcija će biti ometena. Na primer, ako je jajovod oštećen ožiljcima, neće moći „usisati“ jajne ćelije sa jajnika.

 

Isto tako, ako je jajovod blokiran, neće biti mesta gde se jajna ćelija i spermatozoid mogu sresti, pa oplodnja ne može prirodno da se odvija.

 

Na kraju, ako se oplodnja dogodi u jajovodu, on mora preneti taj embrion nazad u matericu – inače će trudnoća nastupiti u samom jajovodu, što je opasno po život i poznato kao ektopična trudnoća. Funkcija jajovoda može biti ugrožena iz različitih razloga, uključujući pušenje, endometriozu ili prethodne infekcije poput seksualno prenosivih infekcija.

Ukoliko su vam potrebne smernice i saveti kako da prevaziđete ili još bolje izbegnete stvaranje ovih problema, pišite nam i rado ćemo vam pomoći i objasniti kako to sve BabyLab tablete mogu da vam pomognu.