biljke-za-plodnost

Biljke za plodnost

Rastavić za plodnost

Rastavić, u narodu još poznat kao preslica ili barska metlica je izuzetno cenjena biljka u narodnoj medicini. Od nje se prave čajevi, oblozi i sedeće kupke. Proglašena je nezamenljivom za lečenje bolesti bubrega i bešike, a pogotovo za razne vrste krvarenja, kao što je krvarenje iz materice.

 

Pijenjem čaja od rastavića se leče i polipi na materici i ciste na jajnicima koji mogu nepovoljno uticati na plodnost kod žena i mogućnost začeća.

 

Rastavić takođe smanjuje negativne efekte dijabetesa na kvalitet sperme i plodnost, a deluje i kao antioksidant. Iako je preporučljiv u terapiji neplodnosti, žene koje su već zatrudnele treba da ga izbegavaju.

Virak pozitivno utiče na plodnost regulacijom nivoa prolaktina i FSH (folikularnog stimulišućeg hormona), produžava skraćenu lutealnu fazu menstrualnog ciklusa, smanjuje menstrualne nelagode, poboljšava ravnotežu polnih hormona i stimuliše produkciju mleka kod dojilja.
 

Koenzim Q10 za plodnost

Koenzim Q10 je prirodna supstanca koja se nalazi u gotovo svim ćelijama našeg tela, ali se njegova količina posle 30-te godine života drastično smanjuje. To je poznati antioksidans koji usporava procese koji dovode do oštećenja i starenja ćelija i tkiva.

 

Koenzim Q10 ima vitalnu ulogu u proizvodnji energije, kao i zaštitnu ulogu time što sprečava oštećenje DNK. Kao posledica smanjene produkcije, dolazi do smanjenja energetskih procesa u različitim ćelijama organizma. Suplementacija koenzima Q10 je iz tog razloga ključna za lečenje neplodnosti jer povećava kvalitet jajne ćelije, a time i šansu da dođe do oplođenja.

 

Vitamin D za plodnost

Vitamin D je vitamin koji se normalno proizvodi u našem telu pod uslovom da smo izloženi dovoljnoj količini Sunčevih zraka. Moderan način života je međutim doveo do toga da veći deo dana provodimo unutra, dok smo na poslu ili u kući, a zimi ne dobijamo dovoljno Sunčevih zraka čak i ako smo napolju.

 

Zbog toga je insuficijencija ovog vitamina, koji je neophodan za zdravo funkcionisanje našeg organizma postala sve češća, a time i potreba za suplementacijom.

 

Opšte je poznato koliko je vitamin D bitan za zdravlje kostiju, ali je manje poznato da je takođe vitalan za reproduktivno stanje kod oba pola. Vitamin D poboljšava stanje endometrijuma, čak i kod žena sa sindromom policističnih jajnika. Pomaže kod smanjenja ovarijalne rezerve i poboljšava uspeh implantacije embriona u matericu. Takođe smanjuje porođajne probleme i probleme kod novorođenčeta kao što su preeklampsija, smanjena porođajna težina, astma i smrtnost kod novorođenčeta, a pokazatelj je i opšteg boljeg stanja žena. Kod muškaraca povećava nivo testosterona.

 

Mio-inositol za plodnost

Mio-inositol je supstanca koja je ranije smatrana vitaminom B8, međutim naučnici su otkrili da se ipak ne radi o vitaminu nego o vrsti ugljenih hidrata koji se normalno proizvodi u ljudskom telu, a nalazi se i u mnogim vrstama voća, povrća i žitarica. 

 

Mio-inositol ima više funkcija u našem telu, a najznačajnija je uloga prenosioca signala hormona FSH, TSH i insulina sa površine ćelije u njenu unutrašnjost. Na taj način učestvuje u aktivaciji i osetljivosti ćelija na insulin. Ovim mehanizmom mio-inozitol pomaže kod stanja insulinske rezistencije, nekontrolisanje gladi i gojenja, maljavosti i akni.

 

Takođe pomaže kod regulisanja menstrualnog ciklusa i lečenje sindroma policističnih jajnika što je ključno kod očuvanja plodnosti.

 

NAC N-acetil-cistein za plodnost

N-acetilcistein je supstanca iz koje u telu nastaje amino-kiselina cistein. Poznat je kao antidot za trovanje paracetamolom, a koristi se i u terapiji mnogih bolesti, pogotovo onkoloških i plućnih. Predstavlja moćan antioksidant. 

 

Izuzetno je bitan za reproduktivno zdravlje i žena i muškaraca. Studije su pokazale da poboljšava funkciju jajnika, reguliše ovulaciju i menstrualni ciklus i tako povećava šansu za trudnoću. Koristi se i u terapiji sindroma policističnih jajnika. Takođe smanjuje index telesne mase i insulinsku rezistenciju.

 

Vitamin E za plodnost

Deluje kao antioksidant, povećanjem debljine sluznice materice poboljšava stanje endometrijuma, povećava količinu cervikalne sluzi, pomaže oplođenoj jajnoj ćeliji da ostane pričvršćena za zid materice i štiti membranu sperme od slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

 

Vitamin C za plodnost

Vitamin C uravnotežuje polne hormone estrogen i progesteron, reguliše menstrualni ciklus, poboljšava šansu za plodnost kod žena sa defektom lutealne faze, smanjuje mogućnost anomalija ploda, pospešuje pokretljivost i kvalitet sperme kao i broj spermatozoida kod muškaraca.

 

Vitamin B1 za plodnost

Poboljšava kvalitet jajnih ćelija, smanjuje rizik od pobačaja.

Vitamin B2 za plodnost

Poboljšava nivo estrogena u telu i pospešuje pravilan razvoj ploda.

Vitamin B3 za plodnost

Smanjuje rizik od pobačaja i razvoja urođenih anomalija kod ploda.

Vitamin B6 za plodnost

Poboljšava kvalitet jajnih ćelija i sperme, pospešuje lutelanu fazu menstrualnog ciklusa.

Vitamin B9 za plodnost

Poboljšava kvalitet folikularne tečnosti, jajnih ćelija i embriona, značajno smanjuje rizik od urođenih anomalija ploda i defekta neuralne cevi, kao što je spina bifida.

Vitamin B12 za plodnost

Smanjuje rizik od poremećaja ovulacije, neuspele implantacije oplođene jajne ćelije u zid materice i spontanog pobačaja.

Magnezijum za plodnost

Uravnotežuje nivoe hormona estrogena, progesterona i testosterona, poboljšava pokretljivost sperme, deluje kao antioksidant.

Zink za plodnost

Ima esencijalnu ulogu u produkciji i transportu polnih hormona, pospešuje regulaciju menstrualnog ciklusa i ovulaciju, kod muškaraca pospešuje kvalitet sperme povećanjem broja i pokretljivosti spermatozoida.