virak-za-plodnost

Virak za plodnost

Virak (Vitex Agnus cactus) je poznat u narodnoj medicini i kao vrkuta, rosanica, biserka, zečija šapa i plašt device Marije. Ova lekovita biljka je od davnina cenjena po svojim blagotvornim dejstvima na zdravlje žena.

 

Još su stari Germani posvećivali ovu neverovatnu biljku Frigi, boginji prirode i plodnosti. Naziv je dobila po alhemiji, jer su je stari alhemičari skupljali i koristili za izradu takozvanog „eliksira života“ ili „kamena mudrosti“.

 

Interesovanje za ovu biljku i ne čudi jer su njeni listovi karakterističnog zvezdastog oblika i vodootporni, tako da se po njima često mogu videti sačuvane kapi vode.

 

Nadzemni deo virka zvaničan je u X Francuskoj Farmakopeji, gde se nalazi na A listi (lekovite biljke sa tradicionalnom upotrebom), a Evropska Medicinska Agencija ima virak registrovan u Holandiji i Nemačkoj.

 

Virak za plodnost – biljka koja rešava sve ženske probleme

Johan Kincl, švajcarski travar, tvrdio je da se 30% ginekoloških intervencija može izbeći pijenjem čaja od virka.

 

Poznat je kao odličan lek protiv ženskih bolesti jer se pokazao kao jedna od najdelotvornijih biljaka za široki spektar ovih vrsta tegoba: predmenstrualni bolovi, obilno i neredovno mensturalno krvarenje, pojačan vaginalni sekret, ciste, polipi, fibromi, miomi materice, upala jajnika, neplodnost, hormonalni disbalans i endometrioza. Preporučuje se za zarastanje rana nakon porođaja i za jačanje oslabljenog tonusa materice.

 

Virak od aktivnih supstanci ima flavonoide, tanine, organske kiseline, proantocijanidine, katehin, fitosterole, salicilnu kiselinu, palmitinsku i stearinsku kiselinu i obilje C vitamina. Zahvaljujući većoj količini tanina ima gorak ukus, ali i jako protivupalno i antiseptično dejstvo. 

 

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da je virak odlično sredstvo za suzbijanje infekcija izazvanih mnogim vrstama bakterija i virusa, kao što su Staphilococcus Aureus i HPV (humani papiloma virus).

 

U kombinaciji sa drugim biljkama (Žalfija, Hajdučka trava, Petrovac…) učinkovit je i kod ostalih infekcija. U kombinaciji sa valerijanom je odličan za pospešivanje plodnosti.

 

Virak za endometriozu

Endometrioza je hronična bolest kod žena, kod koje se mali delovi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći van materice, najčešće na trbušnoj maramici zidova male karlice, jajniku (takozvane čokoladne ciste), jajovodu, mokraćnoj bešici, crevima, pa čak i na plućima i oku.

 

Manifestuje se menstrualnim i bolovima tokom seksualnih odnosa ili mokrenja, neredovnim menstruacijama sa često obilnim krvarenjima, kao i smanjenom plodnošću zbog ožiljaka i priraslica koje se javljaju na tim mestima gde je tkivo endometrijuma patološki prisutno.

 

Konzumacija čaja ili kapi od virka uspešno smanjuje ove ciste, ožiljke i priraslice i na taj način pospešuje terapiju plodnosti.

virak-za-plodnost

Virak kao rešenje za kandidu

Vaginalna kandidijaza je gljivična infekcija sluzokože vagine koja može nastati poremećajem imunološke ravnoteže zbog dijabetesa, stresa, trudnoće, primene antibiotika, korišćenja sintetičkog donjeg veša itd.

 

Glavni simptomi su joj intenzivan svrab, peckanje, bol, crvenilo i često obilan beo vaginalni sekret koji izgledom podseća na sitni sir. Leči se antimikoticima, dugo i uporno, uz obaveznu regulaciju ishrane.

 

Čajem od virka, vagina se može ispirati, pošto tanini koji su kod virka u izobilju pospešuju suvoću sluzokože što pomaže kod svraba i pojačanog sekreta vagine.

 

Virak za izazivanje menstruacije

Neredovne menstruacije, odnosno menstrualni ciklusi duži od 35 dana ili oligomenoreja je poremećaj jajnika koji zavisi od hormona odgovornih za regulisanje ciklusa: estrogena, progesterona i folikulostimulirajućeg hormona (FSH).

 

Mogu se javiti u pubertetu, ali i kod endometrioze, sindroma policističnih jajnika, stresa, poremećaja ishrane i dr. virak za plodnost pomaže usklađivanju nivoa hormona pa je zato blagotvoran kod regulisanja neredovnih ciklusa. Čaj od virka je poželjno piti i pre i tokom mensturacije.

Čaj od virka

Čaj od virka se lako priprema. Za pripremu su potrebni osušeni listovi i cvetovi ove biljke. Jedna kafena kašičica se prelije sa 200-250ml ključale vode i ostavi da odstoji 15 minuta. Pije se 1-3 šolje dnevno, u malim gutljajima polako, tokom celog dana.

 

Posle mesec dana konzumacije, potrebno je napraviti pauzu od 10 dana. Može se kombinovati sa hajdučkom travom, malinom, žalfijom, rusomačom, valerijanom…

 

Iako je virak za plodnost izuzetan za pospešivanje šansi za trudnoću, ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama osim u poslednjem trimestru i to uz konsultaciju sa lekarom.

 

Virak kapi

Kapi od virka su jedan od oblika koji je moguće konzumirati od ovog blaga iz prirode.

 

Aktivni sastojci pomažu u ublažavanju i smanjivanju tegoba koje se javljaju pre ili tokom menstrualnog ciklusa, kao i kod svih ostalih ženskih bolesti. 

 

Virak je zbog svog lekovitog dejstva i pozitivnog učinka u tretmanima neplodnosti u sastavu BabyLab suplementa koji je osmišljen tako da sadrži sve vitamine, minerale i ekstrakte iz biljaka u savršenoj kombinaciji za delotvorno pospešivanje plodnosti. 

 

Pročitajte sve detalje o BabyLab suplementu ili poručite tablete za poboljšanje plodnosti kod žena koje će vam olakšati vaš put do bebe.