simptomi-i-uzroci-neplodnosti

Simptomi i uzroci neplodnosti

Neplodnost je globalni zdravstveni problem koji na svetskom nivou pogađa skoro 200 miliona pojedinaca, odnosno 48 miliona parova. Iako se ne radi o životno ugrožavajućem stanju, ova bolest predstavlja emotivno, fiziki i psihički iscrpljujuće iskustvo koje može dovesti do različitih kriznih stanja pojedinca. Iz tog razloga se u rešavanje neplodnosti uključuju čitavi timovi stručnjaka koji timskim radom imaju za cilj pronalaženje rešenja, odnosno ostvarivanje potomstva.

Da bi bili u potpunosti upoznati sa ovim problemom, neophodno je da prvo budemo upoznati sa terminima.

Neplodnost, infertilnost, sterilitet i ostali pojmovi se često mešaju, pa ćemo iz tog raloga objasniti svaki pojedinačno.

 

Neplodnost se definiše kao biološka nesposobnost ili smanjenu sposobnost pojedinca da doprinese začeću. To je odsustvo postizanja trudnoće posle 1 godine redovnih seksualnih odnosa bez korišćenja ikakvih formi kontracepcije. U našoj sredini su neplodnost i sterilitet sinonimi i mogu biti primarni ili sekundarni.

Primarni sterilitet se dešava kod žena koje nikada nisu zatrudnele. Sekundarni sterilitet podrazumeva nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.

 

Infertilitet je nešto u potpunosti drugo. Označava nemogućnost iznošenja trudnoće i rađanja deteta sposobnog za život. Takođe razlikujemo primarni infertilitet, kada žena kojoj je dijagnostikovana trudnoća, nikad nije mogla da je iznese do kraja, nego su se trudnoće završavale pobačajima i sekundarni infertilitet, kada je žena imala makar jednu uspešnu trudnoću i rođeno dete, a problem je usledio kasnije.

 

Uzroci neplodnosti para su sva stanja koja su mogla doprineti problemu i delimo ih na:

  1. Uzroke ženskog porekla 45%
  2. Uzorke muškog porekla 35%
  3. Uzroke udruženog porekla (zajedničke) 10%
  4. Uzroke nepoznatog porekla 10%

Neplodnost ni kod jednog partnera ne podrazumeva samo jedno stanje. Kako je za pravilan proces reprodukcije kod čoveka potrebno da čitav niz elemenata i faktora funkcioniše nesmetano, tako i svaki problem vezan za plodnost može biti zbog poremećaja na bilo kom nivou. 

Uzroci neplodnosti kod žena

Normalno funkcionisanje reproduktivnog procesa kod žene podrazumeva adekvatan nivo hormona, odnosno rad hipotalamusno-hipofizno-ovarijalne osovine i anatomski zdrave reproduktivne organe. Preduslov za uspešnu trudnoću podrazumeva normalno odvijanje ciklusa, adekvatnu produkciju i otpuštanje polnih ćelija, njihov nesmetan transport kroz jajovod i nesmetanu implementaciju embriona u matericu. Najčešća stanja koja mogu negativno uticati na ovaj proces su hormonski poremećaji, poremećaji ovulacije, endometrioza, patološka stanja jajovoda itd.

simptomi-i-uzroci-neplodnosti

Hormonski poremećaji

Hormonski poremećaji koji uzrokuju neredovne menstrualne cikluse sa ređim ovulacijama su među značajnijim faktorima za nastanak smanjene reproduktivne sposobnosti kod žena. Do ovih stanja može da dođe zbog bolesti vezanih za reproduktivne organe, međutim neretko su posledica bolesti drugih organa, kao što je štitna, nadbubrežna žlezda, pankreas itd. Čak i poremećaji telesne težine, bilo da je u pitanju manjak ili višak kilograma, mogu da utiču na delikatnu hormonsku ravnotežu u našem telu.

Endometrioza predstavlja prisustvo tkiva endometrijuma van svoje normalne lokacije u materici. Njeni glavni simptomi su bol tokom menstruacije i poremećaj intenziteta i trajanja menstrualnog krvarenja. Takođe se zna da negativno utiče na plodnost kod žena, iako sama dijagnoza endometrioze ne znači nužno da je postizanje začeća nemoguće.  

Poremećaj ovulacije

Poremećaji ovulacije se grubo mogu podeliti na neredovnu/smanjenu ovulaciju i potpuni izostanak ovulacije. Glavni uzroci su najčešće vezani za poremećaje hormona hipotalamusa (GnRH) i hipofize (FSH, LH i prolaktin). Povećano lučenje prolaktina se naziva hiperprolaktinemija i najčešće se javlja zbog benignog tumora hipofize, mada može biti i posledica nekih drugih bolesti ili lekova.

Još jedan izuzetno čest uzrok poremećaja ovulacije je sindrom policističnih jajnika. To je bolest kojoj se još uvek ne zna tačan uzrok, ali se zna da u njenom nastanku učestvuju poremećeni nivoi androgenih hormona, LH-luteinizirajućeg hormona i insulina. Još neki od simptoma uključuju gojaznost, prekomernu dlakavost i sterilitet.

Poremećaji na nivou jajovoda

Poremećaji jajovoda podrazumevaju opstrukciju ili izmenu tkiva jajovoda koja negativno utiče na prolazak zigota. Mogu nastati zbog tumora, endometrioze, prethodnih vanmateričnih trudnoća, infekcija uzrokovanih polno prenosivim bolestima, ranije vanmaterične trudnoće i operacija. Dijagnostika i lečenje često mogu da se izvedu  istovremeno u toku laparoskopije ili histeroskopije.

Poremećaji na nivou materice

Poremećaji na nivou materice su sve bolesti i stanja koja mogu negativno da utiču na bilo koji aspekt trudnoće, počev od implantacije embriona, preko održavanja trudnoće, pa sve do adekvatnog iznošenja poremećaja. Njenu funkciju mogu da naruše adenomioza, polipi, tumori, prethodne operacije abdomena, prethodne prevremeno prekinute trudnoće i urođene anomalije.

Simptomi i uzroci neplodnosti kod muškaraca

Slično kao kod žena, brojni poremećaji hormonskog porekla mogu da utiču na smanjenu produkciju spermatozoida. U određenim slučajevima i kada je nivo hormona normalan, neplodnost može nastati zbog bolesti testisa ili prostate. Opisani su i genetski uzroci muške neplodnosti u sklopu nekih sindroma.

Simptomi i uzroci neplodnosti koji uzrokuju smanjenje plodnosti kod muškaraca su:

Varikočela – proširene testikularne vene zbog kojih se mogu javiti blaži ili jači bolovi i oticanje skrotuma i smanjena plodnost.

Azoospermija – smanjen broj spermatozoida u spermi nastao zbog smanjene produkcije spermatozoida pod uticajem poremećenih nivoa hormona ili zbog opstrukcije uzrokovane povredom, tumorom, infekcijom ili operacijom.

Aspermija – potpuni nedostatak spermatozoida u ejakulatu nastao zbog urođenih mana, infekcija, retrogradne ejakulacije, nekih lekova itd.

Dodatni faktori rizika za neplodnost

Faktori koji mogu negativno uticati na plodnost žena i muškaraca su slični i pogodićete, imaju veze sa onim što generalno utiče na zdravlje svakog pojedinca. To su naravno, stres, pušenje, konzumacija alkohola, korišćenje narkotika, toksini iz okoline, hemoterapija itd. Već duže vreme se zna i da rekreativno korišćenje marihuane smanjuje plodnost negativnim uticajem na kvalitet sperme. 

Još jedan od faktora je i gojaznost koja preko poremećaja hormona može da utiče na neredovnost ciklusa kod žena, a na pojavu erektilne disfunkcije kod muškaraca.