šta-je-BMI-i-zašto-je-važan-za-plodnost

Šta je BMI i zašto je važan za plodnost?

Kada pričamo o očuvanju ili poboljšanju plodnosti, često pričamo o načinu ishrane. Da li je to stvarno toliko bitno i koliko o tome treba da vodiš računa?

 

Težina ima značajnu ulogu u plodnosti, posebno kod žena. Ako ste žena sa manjom ili prekomernom težinom, to može itekako uticati na šanse da zatrudnite.

Indeks telesne mase (BMI) je mera vaše telesne masti na osnovu visine i težine. BMI ispod 18,5 smatra se premalom, iznad 25 prekomernom težinom i 30 ili više gojaznim. Da biste saznali svoj BMI, podelite svoju težinu u kilogramima (kg) sa svojom visinom u metrima (m), a zatim ponovo podelite odgovor sa svojom visinom da biste dobili svoj BMI ili koristite jedan od mnogih onlajn kalkulatora BMI koji možete pronaći na internetu.

Šta-je-BMI-i-zašto-je-važan-za-plodnost

I kod žena sa manjom i sa prekomernom težinom, počinju da se dešavaju promene u telu koje mogu smanjiti šansu začeća.

 

Težina ne menja kvalitet vaših jajnih ćelija. Umesto toga, menstruacija može postati neredovna, što može biti znak da nemate ovulaciju (ne otpuštate jajne ćelije) svakog meseca ili uopšte. Čak i ako su menstruacije redovne, šansa za implantaciju embriona u matericu može biti smanjena, a rizik od pobačaja veći kod žena koje imaju veliku težinu (BMI >30). Nije jasno zašto je to slučaj, ali gubitak težine može preokrenuti problem, što dovodi do normalne stope implantacije embriona.

 

Kada težina uzrokuje probleme sa plodnošću, onda, kada žena dostigne zdravu težinu, većina parova postiže čak i prirodno začeće.

 

Čak i za one kojima težina nije primarni uzrok problema sa plodnošću, a potrebna je vantelesna oplodnja, postizanje BMI između 19 i 30 će pomoći. Žene u ovom rasponu težine postižu veću stopu uspeha od ostalih. 

 

Takođe je važno da postignete zdravu težinu kada zatrudnite, kako biste maksimizirali šanse za zdravu trudnoću za vas i vaše nerođeno dete. Imati BMI izvan normalnog opsega može povećati rizik od komplikacija u trudnoći kao što su gubitak trudnoće, dijabetes i visok krvni pritisak.

 

Svesni smo da nije uvek lako izgubiti težinu.

 

Neke žene takođe pate od zdravstvenih stanja kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS) koji utiče na nivoe hormona i može otežati gubitak težine. Dakle, ako pokušavate da smršate i potrebna vam je dodatna pomoć, pišite nam i mi ćemo vas povezati sa našom saradnicom Marijom Stajić koja će vam pomoći da regulišete svoju težinu i čak zatrudnite uz pomoć zdrave i izbalansirane ishrane i načina života.

Poslušajte SNIMAK webinara o poboljšanju plodnosti koji smo imali sa Marijom Stajić:

Ukoliko želite da stupite u kontakt sa Marijom Stajić, pišite nam.