sta-sve-moze-da-se-desava-u-tvom-organizmu-sto-utice-na-plodnost

Šta sve može da se dešava u tvom organizmu što utiče na plodnost?

Želimo da na vreme razumeš što se dešava u tvom organizmu što može da uzrokuje probleme sa plodnošću kako bi naravno vodila računa o svemu ovome na vreme. 

 

Prvo, važno je napomenuti da neplodnost može biti složen problem, i često uključuje kombinaciju faktora. Evo nekoliko glavnih stanja koja mogu uticati na tvoju plodnost:

Ovulacija: Da bi zatrudnela, tvoj jajnik mora da oslobodi jajašce koje će se spojiti s spermom partnera. Problemi s ovulacijom, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) ili nepravilnih menstrualnih ciklusa, mogu otežati ovaj proces.

 

Zato je od izuzetne važnosti da ova stanja, ukoliko postoje, dijagnostikuje tvoj ginekolog i objasni ti na koji način i uz koju terapiju ćeš ove zdravstvene situacije držati pod kontrolom. Ova stanja se ne mogu izlečiti ali se mogu određenom terapijom ublažiti tako da ne smetaju kod začeća. 

Pročitaj više o sindromu policističnih jajnika OVDE.

sta-sve-moze-da-se-desava-u-tvom-organizmu-sto-utice-na-plodnost

Zdravstveni problemi: Neka zdravstvena stanja, poput endometrioze, fibroida maternice ili infekcija, mogu oštetiti reproduktivne organe i smanjiti šanse za trudnoću. Kao i kod PCOS, jako je važno da tvoj ginekolog to prepozna ali i ti. Informiši se koji su simptomi na koje treba da obratiš pažnju i obavestiš svog ginekologa ukoliko ih primetiš.

Kako da prepoznaš da li imaš endometriozu pročitaj OVDE.

Godine: Starost igra ključnu ulogu kod plodnosti. Što si starija, to su manje šanse da ćeš lako ostati trudna. To je zato što su jajnici skloniji starenju, a kvalitet jajašaca opada s godinama. I nemoj da misliš da „ima vremena“. Nažalost, nakon 30 godine, a posebno nakon 35te, plodnost žena naglo opada, a najbolje godine za ostajanje u drugom stanju su od 25-30te.

Zdrav način života: Tvoje opšte zdravstveno stanje i životne navike takođe su bitni. Loša ishrana, pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola i gojaznost mogu negativno uticati na plodnost. 

Znam, verovatno sad misliš: „Ovo nije tako važno, sad sam mlada i brinuću o tome kad budem starija“ i preskočićeš sve ovo o čemu ovde govorim. Ali stvarno je jako važno da ovo shvatiš ozbiljno i promeniš način kako jedeš, kako spavaš, kako vežbaš i živiš uopšteno jer su zagađenja iz sredine u kojoj živimo, iz hrane i vode vrlo opasna i jako utiču na plodnost i nas žena i muškaraca.

 

S obzirom da uopšte nije lako unositi sve što je tvom organizmu potrebno od hranljivih elemenata u toku jednog dana da bi bio zdrav, savetujemo ti da uzimaš suplemente odnosno dodatke ishrani (koji se zato tako i zovu) kojima ćeš uneti sve ono što tvom telu nedostaje za dobro funkcionisanje.

Hormoni: Hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji tvog menstrualnog ciklusa i plodnosti. Hormoni bukvalno upravljaju telom nas žena i njihova neravnoteža, i stanja u kojima imaš visok nivo hormona prolaktin ili niski nivo drugog hormona progesteron, može baš otežati trudnoću.

 

Važno je da znaš da neplodnost ne znači i da nećeš moći da zatrudniš. Postoje različite metode i tretmani koji ti mogu pomoći da ostvariš svoju želju za trudnoćom, u zavisnosti od uzroka problema. 

Hoću da znaš koliko je važno da brineš o svom zdravlju i konsultuješ se s lekarom ako imaš bilo kakve sumnje o svojoj plodnosti. Budi svesna ovih činjenica kako bi donela informisanu odluku o svom reproduktivnom zdravlju i na vreme radila sve što je potrebno da do neplodnosti uopšte ni ne dođe.