Zašto neke žene imaju bolne menstruacije, a druge ne? Razumevanje dismenoreje

Sadržaj

Menstruacija, prirodni ciklus u životu svake žene, može se razlikovati od žene do žene. Dok neke žene prolaze kroz menstruaciju gotovo bez nelagode, druge se suočavaju s vrlo bolnim menstruacijama koje mogu ozbiljno ometati svakodnevne obaveze i život. 

 

U ovom blog postu, istražićemo razloge zašto dolazi do ovih razlika i kako se nositi s bolnim menstruacijama, zajedno s osvrtom na suplementaciju kao potencijalno rešenje.

Šta uzrokuje bolne menstruacije?

Bolne menstruacije, medicinski poznate kao dismenoreja, mogu biti rezultat nekoliko faktora:

 

 1. Kontrakcije materice: Tokom menstruacije, tvoja materica se kontrakuje kako bi izbacila menstrualnu krv. Kod nekih žena, te kontrakcije mogu biti jače i uzrokovati bol. 
 2. Disbalans hormona: Hormoni igraju važnu ulogu. Neki hormoni uzrokuju kontrakcije materice, ali kod nekih žena mogu biti u većoj količini i uzrokovati jače bolove. 
 3. Zdravstveni problemi: Određeni zdravstveni problemi, poput endometrioze, cista ili infekcija, mogu uzrokovati bolne menstruacije.
zasto-neke-zene-imaju-bolne-menstruacije-a-druge-ne-razumevanje-dismenoreje

A zašto neke žene nemaju bolne menstruacije?

Postoje razlozi zašto neke žene nemaju bolne menstruacije:

 

 1. Genetika: Genetika može igrati ključnu ulogu u iskustvu menstruacije. Ako su tvoja mama ili sestra imale manje bolne menstruacije, postoji veća verovatnoća da ćeš i ti imati slično iskustvo.
 2. Hormonalna ravnoteža: Hormonalna ravnoteža takođe može igrati ulogu. Neke žene koje imaju hormonalnu ravnotežu imaju manje bolne menstruacije.
 3. Zdrav način života: Redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i dovoljno odmora mogu pomoći u smanjenju bolova tokom menstruacije.

Kako se nositi s bolnim menstruacijama?

Ako se suočavaš s bolnim menstruacijama koje ometaju tvoj svakodnevni život, postoje načini kako da se nosiš s njima:

 

 1. Konsultuj se s lekarom: Ako tvoji menstrualni bolovi postanu nepodnošljivi ili se pogoršaju, važno je da se konsultuješ s lekarom. Moguće je da imaš zdravstvene probleme koji zahtevaju neki tretman ili terapiju.
 2. Pravilna ishrana i suplementacija: Zdrava ishrana bez šećera i belog brašna će smanjiti upalne procese u organizmu i samim tim i bolove koje ti upalni procesi izazivaju. 
 3. Topli oblozi i vežbe opuštanja: Topli oblozi na donjem delu stomaka i vežbe opuštanja mogu pomoći i ublažiti bol.

Suplementacija za bolne menstruacije

Osim pravilne ishrane, suplementacija može biti korisna opcija za ublažavanje bolova tokom menstruacije. Evo nekoliko suplemenata koji se preporučuju u ovom kontekstu:

 

 1. Kalcijum: Kalcijum je važan za smirivanje mišićnih kontrakcija i opuštanje, što može pomoći kod smanjivanja menstrualnih bolova.
 2. Magnezijum: Magnezijum je mineral koji također igra ključnu ulogu u smanjenju mišićnih grčeva i bolova.
 3. Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline imaju protivupalno delovanje i mogu ublažiti upalne procese koji uzrokuju bol.
 4. Mio-Inositol i N-Acetilcistein: Ovi suplementi su istraživani zbog svojeg potencijala za smanjenje bolnih menstruacija i regulaciju hormona.
 5. Konopljika: Uzimanje konopljike jednom dnevno tokom 3 menstrualna ciklusa smanjuje intenzitet nadutosti, razdražljivosti, bolova i glavobolje u periodu PMS-a.

Ako su tvoji menstrualni bolovi izrazito snažni i ometaju ti svakodnevni život, obavezno se obrati stručnjaku za žensko zdravlje i plodnost. 

 

Pored toga svakako je važno da uzimaš dodatke ishrani koji će ti na prirodan način pomoći da poboljšaš svoj ciklus. BabyLab tablete koje u sebi sadrže snažan ekstrakt Konopljike pored još 15 sastojaka su se pokazale kao izuzetna pomoć prilikom regulisanja problema sa ciklusom.

Pored toga što može da ugrožava tvoje zdravlje i da govori o ozbiljnijim zdravstvenim problemima, nema razloga da trpiš i imaš lošiji kvalitet života.

 

Saznajte više kako vam BabyLab može pomoći da regulišete probleme sa menstrualnim ciklusom klikom na ovaj LINK.

Želite da poručite BabyLab i uz pomoć našeg vodiča za ostvarenje trudnoće naučite kako da poboljšate svoju plodnost?